This page has moved to a new address.

Praktisch stappenplan voor een industrieel interieur

Woonblog my industrial interior: Praktisch stappenplan voor een industrieel interieur

donderdag 22 januari 2015

Praktisch stappenplan voor een industrieel interieur

Hoe richt ik mijn woonkamer industrieel in? Een industrieel interieur heeft een dominant karakter en kenmerkt zich door een ruige, sobere en een cleane uitstraling. De materialen die in een industrieel interieur gebruikt worden, zijn veelal onbewerkt. Denk hierbij aan oude metalen voorwerpen, bakstenen en verweerd hout. Om jouw interieur industrieel in te richten, heb ik in 8 praktische stappen omschreven hoe je dat het beste kan doen.

Gegarandeerd jouw interieur industrieel inrichten? Met de Online Cursus Industrieel Inrichten lukt dat! De cursus biedt je o.a. handige tips, tricks, een 8-stappenplan en veel meer... De cursus start op zondag 1 oktober 2017. Kijk eens op http://myindustrialinterior.nl/inspiratiepagina/


Wil je niet het hele stappenplan doorlopen? Klik dan, op één van de onderstaande stappen en je kunt meteen beginnen met lezen.

Stap 1: Welke soort industriële stijl vind je leuk?
Stap 2: Kies jouw kleuren. 
Stap 3: Kies de materialen die je gaat gebruiken.
Stap 4: Wat leg ik op de vloer? 
Stap 5: Wat doe je op de muren?
Stap 6: Wat hang je voor de ramen?
Stap 7: Kies je meubelen.
Stap 8: Last, but not least: kies je decoratie.

Stap 1: Welke soort industriële stijl vind je leuk?
Kies aan de hand van onderstaande kernwoorden, welke soort industriële stijl (van de zeven hieronder beschreven) het beste bij jou past. Onder iedere stijl vind je een sfeerafbeelding van de de substijl, zodat je een idee hebt hoe de stijl er (ongeveer) uit ziet.

Scandinavisch: veel wit, (blank) hout, linnen, vilt, basic, natureltinten, grijs en zwart, duurzaamheid, lichte, zachte kleuren met felle accentkleuren.

Scandinavisch industrieel interieur


Vintage: oude/verweerde materialen, vaal/geleefd leer, tweedehands, geel, oranje, bruin, rood, mooi ouderwets, retro-elementen uit de jaren 50, 60, 70, 80 en warme houtsoorten.

Vintage industrieel interieur

Modern: rechte/strakke lijnen, harde (felle) kleuren (weinig grijs) zoals wit, zwart, geel, rood, blauw, futuristisch, ruimtelijk, design, aandacht voor luxe en technische hoogstandjes, minimalistisch, afwisselend mat en hoogglans.
Stoer, ruig & rauw: bruintinten, stoer, meerdere donkere tinten, weinig wit en kleur, leer, oude materialen, manneninterieur, weinig poespas.

Ruig industrieel interieur

Bohemian: expressief, gedurfd met nieuwe ideeën, eigenzinnige kleuren, vintage vondsten en dierbare details van verre reizen, hout, stoffen uit India, Marokko en Afrika, borduursels en aardewerk.

Bohemian Industrieel Interieur

Landelijk: rust en sfeer van het platteland is voelbaar, rustieke meubels, houten vloeren, lichte kleuren op de muur en houten shutters voor het raam, natuurlijke materialen, eventueel gebruikt van rotan of riet (max. één element).

Landelijk industrieel interieur

 
Landelijk industrieel interieur

Chic/romantisch: lieflijk, roze, ronde vormen, pastelkleuren, zachte materialen, bloemen, fijne patronen, brocante accessoires (zoals een kroonluchter, stoffen lampenkap, gestoffeerde meubelen).

Romantisch industrieel interieur

Door het kiezen van jouw (sub)stijl, geef je richting aan de volgende stap van het samenstellen van je industriële interieur. Dat maakt namelijk het kiezen van kleuren voor jouw interieur wat makkelijker.

Stap 2: Kies jouw kleuren. 
De standaard kleuren die altijd in een industrieel interieur thuis horen, zijn wit, zwart en grijs. Naast deze kleuren kies je dan één of twee kleuren. Hou je van veel kleur en wil je liever meer dan twee kleuren kiezen? Maak dan een keuzen uit kleuren die dicht bij elkaar liggen, hieronder de harmonieuze kleurencombinaties genoemd. Je kan ook voor de ton-sur-ton kleurencombinaties gaan, dit zijn kleuren met dezelfde kleurtoon en een andere hoeveelheid wit. Deze kleurcombinatie is ideaal om subtiele nuances te leggen in je interieur.

kleurendriehoek

Als je kiest voor één of meerdere "drukke" (lees: dominant aanwezige) kleuren, is het wel verstandig om selectief te zijn met deze kleur. En bewust te kiezen om bepaalde elementen in een kleur te nemen. Kom je er even niet uit? Maak dan voor jezelf een moodboard, waarin je alle elementen die je mooi vind, met elkaar combineert. Zo zie je meteen wat wel en wat minder goed past.

Harmonieuze kleurencombinaties


Ton-sur-ton kleurencombinaties

Stap 3: Kies de materialen die je gaat gebruiken.
In een industrieel interieur heb je keuze uit diverse materialen, die ook vaak in een ander interieurstijl gebruikt worden. Het is de combinatie van kleuren, materialen, meubels en decoratie die een interieur tot een industrieel interieur maakt.

De materialen die je veel in een industrieel interieur zult tegen komen zijn:
 • Hout; van licht/blank hout tot aan verweerd/oud hout. Kies in ieder geval niet voor hout met een gelige uitstraling. Kies alleen voor warme houtsoorten, als je gaat voor de vintage industriële look.

Pinterest

Pinterest

Pinterest

 • Metaal, staal en ijzer; al deze materialen hebben dezelfde koele uitstraling. Maar je kiest zelf hoeveel van deze materialen je toepast in je interieur. Hoe meer je van deze materialen gebruikt, hoe koeler en ruiger je industriële interieur wordt. 

Pinterest

Pinterest

Pinterest

 • Beton; dit is een materiaal wat absoluut niet mag ontbreken in een industrieel interieur! In allerlei soorten en maten is beton te gebruiken. Van een betonnen waxinelichtje, tot aan een betonnen tafel of vloer. Beton geeft je huis een stoere en strakke uitstraling.

Pinterest

Pinterest

Pinterest

 • Bakstenen; dit materiaal heeft een natuurlijke, verweerde en een stoere uitstraling. Baksteen wordt in een industrieel interieur voornamelijk gebruikt voor muren.
 
Let op! Maak er één geheel van. Kies niet voor alles in één kleur, materiaalsoort. Maar ga variëren en bekijk wat goed bij elkaar past en wat vooral ook bij jouw soort industriële stijl past.

Stap 4: Wat leg ik op de vloer?  Voor een vloer in een industrieel interieur zijn talloze mogelijkheden: houten, betonnen, pvc of gieten vloer. Iedere soort industriële stijl vraagt om een ander soort vloer. Hieronder heb ik per soort stijl omschreven wat de opties zijn:
 • Scandinavisch: witte of blank houten vloer.

Pinterest

 • Vintage: verweerde houten of betonnen vloer.
Pinterest

 • Modern: egale, strakke vloer zoals een gietvloer, pvc of een betonnen vloer.

Pinterest

 • Stoer, ruig & rauw: donkere vloer (hoeft niet vlak te zijn), gemaakt van hout of beton.

Pinterest

 • Bohemian: alle soorten vloeren zijn hier mogelijk, ook vloeren met een print. Kies je daarvoor, laat dan de rest wel wat rustiger.

Pinterest

 • Landelijk: houten vloer in iedere kleur, indien de houtkleur bij de rest past en een uitstraling van buitenhout heeft.

Pinterest

 • Chic/romantisch: witte, verweerde houten of betonnen vloer.

Denk bij het kiezen van een vloer goed na over de keuze. Een vloer pas je namelijk niet zo snel meer, nadat je deze hebt gekozen. De elementen uit de volgende stappen, kun je wel eerder aanpassen (mits je daarvoor budget hebt). Vandaar dat deze stap ook vroeg in het proces van de vorming van een industrieel interieur genoemd wordt.

Stap 5: Wat doe je op de muren? Ieder huis heeft diverse muren. Ook deze muren kun je een industriële look geven. Je kunt een muur verven, behangen of juist zo laten als hij was. Een bakstenen of een verweerde betonnen muur zijn hier voorbeelden van. Hoe je de wand veranderd is afhankelijk van de stijl, de rest van de kleuren en materialen. Alle wanden kunnen eventueel een andere invulling krijgen. Hieronder heb ik per soort stijl omschreven wat de industriële opties zijn:

 • Scandinavisch: zachte naturel kleuren, zoals wit, beige en grijs. Beton is ook een goede optie. Betonlook behang of verf is ook een optie.
 • Vintage: basic kleuren, liefst wat vaal van kleur. Wit kan ook prima, maar dan niet spierwit maar dan beige of lichtbruin o.i.d. Je kunt er ook voor kiezen om één wand een donker(vale) kleur te geven.
 • Modern: heldere, opvallende kleuren. Maar ook zwart en wit zijn mogelijk, ook (drukke) prints. Beton is ook een goede optie. Betonlook behang of verf is ook een optie.
 • Stoer, ruig & rauw: donkere kleuren.
 • Bohemian: alle kleuren zijn hier wel mogelijk, maar dan vooral eigenzinnige kleuren. Je kunt er ook voor kiezen om één wand een exotische kleur te geven.
 • Landelijk: zachte naturel kleuren, zoals wit, beige en grijs. 
 • Chic/romantisch: pastelkleuren zijn bijzonder geschikt, maar ook de rustige zachte naturel kleuren.

Bovenstaande opties zijn bedoeld als industriële inspiratie en moeten niet gezien worden als "must". Als je al genoeg industriële elementen in je huis hebt staan, kun je ook kiezen voor een muur die minder dominant aanwezig is.

Stap 6: Wat hang je voor de ramen?
Ook voor de ramen heb je genoeg mogelijkheden aan bekleding; overgordijnen, rolgordijnen, jaloezieën, luxaflex en nog veel meer. Hieronder heb ik omschreven welke kleuren raambekleding mogelijk zijn in de verschillende soorten industriële stijlen. Het soort raambekleding kun je zelf kiezen.
 1. Scandinavisch: zachte naturel kleuren, zoals wit, beige, grijs maar ook zwart (gecombineerd met wit). Kies voor rustige raambekleding en liever ook niet voor (drukke) prints.
 2. Vintage: basic kleuren, liefst wat vaal van kleur. Wit kan ook prima, maar dan niet spierwit maar beige of lichtbruin o.i.d.
 3. Modern: heldere, opvallende kleuren. Maar ook zwart en wit zijn mogelijk, ook (drukke) prints.
 4. Stoer, ruig & rauw: donkere kleuren.
 5. Bohemian: alle kleuren zijn hier wel mogelijk, vooral eigenzinnige kleuren.
 6. Landelijk: zachte naturel kleuren, zoals wit, beige en grijs. Kies voor rustige raambekleding en liever ook niet voor (drukke) prints.
 7. Chic/romantisch: pastelkleuren zijn bijzonder geschikt, maar ook de rustige zachte naturel kleuren.
Kies raambekleding, die past bij jouw stijl. Vaak kun je met de kleur van je raambekleding veel variëren en zodoende kun je deze uitkiezen bij jouw stijl. De kleur bepaalt bij welke soort industriële stijl de raambekleding past.

Stap 7: Kies je meubelen.
In een industrieel interieur kom je vaak banken, stoelen, kasten en tafels met een stalen/metalen frame tegen. Afhankelijk van de substijl die je bij stap één hebt gekozen, kies je voor één meubel met stalen/metalen frame of juist voor meerdere. Hieronder heb ik een overzicht voor je gemaakt van industriële meubelen en bij welke soort industriële stijl deze goed gebruikt kunnen worden. Ook hier wil ik weer opmerken, dat het gaat om de combinatie van alle materialen, kleuren en meubelen bij elkaar. Onderstaande foto's zijn bedoeld als industriële inspiratie en moeten niet gezien worden als "must". Als je al genoeg industriële elementen in je huis hebt staan, kun je ook kiezen voor een variant die minder dominant aanwezig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houten meubelen of meubelen in een witte, grijze of toch juist in beige.  

Niks is goed of fout, jij maakt de keuze hoe jouw industriële interieur eruit komt te zien!

Industriële banken
 
Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Industriële tafels & stoelen


Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Industriële kasten 
Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Stap 8: Last, but not least: kies je decoratie.
Kies altijd pas als laatst je woonaccessoires. Met woonaccessoires kun je jouw interieur nog meer kleur, balans of juist een vintage gevoel geven. Ook kun je heel makkelijk met je woondecoratie wisselen en kun je snel van uitstraling wisselen. Ik kan me voorstellen dat je in winter een meer warmere uitstraling wilt en in de zomer/lente een meer frisse uitstraling. Om tot deze sfeer te komen, kan je kiezen in winter voor warmere kleuren zoals, beige, bruin, donkerblauw, donkergroen enz. In de lente en zomer kan je deze kleuren vervangen door bijvoorbeeld pastelkleuren zoals lichtgroen, lichtblauw en lichtroze.

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Bovenstaande foto's zijn bedoeld als industriële inspiratie en moeten niet gezien worden als "must". Als je al genoeg industriële elementen in je huis hebt staan, kun je ook kiezen voor woondecoratie die minder dominant aanwezig is.

Ook onderdeel van de accessoires, is de verlichting. Typische industriële lampen zijn o.a. fabriekslampen, draadlampen en betonnen lampen.

Klik hier voor meer informatie over industriële verlichting.

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 reacties:

Op 18 juni 2015 om 10:52 , Anonymous Line Gevers zei...

Super gaaf, dit zijn stuk voor stuk prachtige foto's. Hier krijg ik nu inspiratie van. Ik ben ook helemaal fan van die stoere banken van bruin leer. Wij hebben recent ook iets vergelijkbaars gekocht.

 
Op 24 november 2015 om 11:37 , Anonymous Mariëlle zei...

Leuk en uitgebreid artikel! Ik vind die industriële stijl echt helemaal gaaf en wilde ook wat dingen toepassen, maar ik weet nog niet zeker wat ik met mijn vloer wil. We hebben nu lichtgrijze vloertegels en dat past eigenlijk net niet in het plaatje, maar ik vind het ook zo wat om dat allemaal aan te passen. Bovendien zijn ze gewoon nog mooi en vind ik het zonde om ze weg te doen. Tips?

 
Op 7 december 2015 om 19:51 , Blogger Gemma zei...

Beste Mariëlle, ik zou bijvoorbeeld een vloerkleed gebruiken in de woonkamer. En materialen/kleuren gebruiken die passen bij de vloer, maar die toch een industrieel karakter hebben. Je kunt bijvoorbeeld, zoals hier boven genoemd, een combinatie van twee stijlen kiezen. Hierbij combineer je industrieel met een andere soort stijl (bijv. vintage of Scandinavisch) en hierbij kunnen dan juist de vloertegels wel weer van toepassing komen. Mocht je nog meer tips nodig hebben, dan kun je me ook een foto sturen van de tegels. Dan kan ik gerichter tips geven.

 
Op 22 december 2015 om 16:24 , Anonymous Erik zei...

Persoonlijk vind ikzelf een industrieel interieur hartstikke prachtig. Ik vind het dan ook een zeer interessant artikel van u. De bovenstaande foto's zien er ook erg gaaf uit! Het lijkt wel een beetje op de inrichting van mijn woning!

 
Op 18 augustus 2016 om 10:20 , Blogger Leonoor zei...

Oh mijn god, sommige interieur stijlen zijn zo te mooi. Er zitten ook mega mooie tafels tussen. Dat is niet normaal! Vooral die houten versies.

 
Op 25 oktober 2016 om 11:25 , Blogger Joanne zei...

Een industrieel interieur vind ik echt sjiek, zelf heb ik wel een
industriële tafel, maar moet ik de rest nog gaan inrichten. Bedankt voor de inspiratie!

 
Op 11 november 2016 om 13:03 , Anonymous Duo Rolgordijnen zei...

Meid wat heb jij een smaak zeg! Wij vertellen klanten ook altijd dat het belangrijk is om een eigen stijl te hebben en dat de duorolgordijnen daarbij aansluiten. Mocht je het een keer leuk vinden om onze site te komen dan ben je van harte welkom. Verder zou ik je zo aannemen als interieur designer als ik een tweede huis aan het inrichten was! Ga zo door en wens je veel goeds toe in de toekomst.

 
Op 13 februari 2017 om 15:58 , Blogger Marieke Scholten zei...

Prachtig! Prachtig en nog eens prachtig! Mijn vriend en ik willen een houten vloer laten leggen maar wel een verweerde waarin we onze stoutste dromen over een vintage huiskamer werkelijkheid kunnen laten worden.

 
Op 25 juli 2017 om 12:28 , Blogger Unknown zei...

Bizar, ik zou zo in elke interieur op deze pins kunnen wonen. Alleen die geheel mannenstijl bevalt mij iets minder... Die bohemian stijl des te meer. Wij hebben onlangs een gietvloer laten leggen, zodat de woonkamer eenwat meer industriele look krijgt. De bedoeling is om hier dus soort chesterfield stoelen bij te plaatsen en een mooi vloerkleed. Ik ben nog erg op zoek naar inspiratie..

 

Een reactie posten

Vul hier je reactie in....

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage