Een
industrieel interieur heeft een dominant karakter en kenmerkt zich door een ruige, sobere en een cleane/kille uitstraling. De materialen die in een industrieel interieur gebruikt worden, zijn veelal onbewerkt. Denk hierbij aan (oude) metalen voorwerpen,
bakstenen,
beton en/of verweerd hout. Afhankelijk van welke richting je op wilt met je huis, kun je deze verschillende materialen op diverse manieren en met verscheidene kleuren combineren. Je ziet vaak dat een industrieel interieur gecombineerd wordt met bijvoorbeeld de stijl
vintage,
Scandinavisch of
modern. De keuze is aan jou!
Om tot een interieur met industrieel karakter te komen, zijn er een aantal musthaves die je daarbij kan gebruiken. Ik leg er vandaag vijf uit, maar er zijn nog veel meer! Wel vind ik deze vijf industriële musthaves de meest belangrijke. De volgende musthaves helpen je bij het creëren van een industrieel interieur:
- De kleur grijs
- De materialen metaal en beton
- Baksteen
- Een eye-catcher
- De industriële lamp boven de eettafel
Lees ook
5 musthaves voor een Scandinavisch industrieel interieur
De kleur grijs
De kleur die het meeste gebruikt wordt in een industrieel interieur is
de kleur grijs. Niet alleen het ‘standaard’ grijs, maar ook lichtgrijs,
antraciet en alle andere kleuren grijs kom je tegen in een interieur met
industrieel karakter. Deze kleur wordt vaak toegepast op de vloer, wand,
meubels en in principe alle elementen die je in huis hebt staan.
Als je alleen de kleur grijs gebruikt, wordt je huis wat eentonig. Ik
adviseer daarom om de kleur grijs te combineren met andere kleuren. Voorbeelden
daarvan zijn o.a. wit, zwart en/of een accentkleur (groen, blauw of juist een
hele felle kleur). De kleur grijs is ook heel goed te combineren met het
materiaal hout. Hout geeft een meer warmere uitstraling aan je huis. Zie
hieronder een aantal inspiratiefoto’s hoe je de kleur grijs kunt gebruiken in
jouw interieur.
De materialen metaal en beton
Beton; dit is een materiaal wat absoluut niet mag ontbreken in een industrieel interieur! In allerlei soorten en maten is beton te gebruiken. Van een betonnen waxinelichtje, tot aan een betonnen tafel of vloer. Beton geeft je huis een stoere en strakke uitstraling.
Metaal, staal en ijzer; al deze materialen hebben dezelfde koele uitstraling. Maar je kiest zelf hoeveel van deze materialen je toepast in je interieur. Hoe meer je van deze materialen gebruikt, hoe koeler en ruiger je industriële interieur wordt. Combineer beide materialen met elkaar in een industrieel interieur. Zie hieronder een aantal inspiratiefoto’s hoe je de materialen metaal en beton kunt gebruiken.
Baksteen
Om een interieur een industrieel karakter te geven, kun je een muur omtoveren naar een industriële muur. Dat kun je doen door de muur een betonlook te geven of deze kaal te laten en niet te bewerken. Dan laat je betonnen muur, gewoon een betonnen niet bewerkte muur.
Waar je ook kunt doen, is om een muur heen te metselen. Als je al een gemetselde muur hebt, heb je geluk. En deze muur kun je misschien iets bewerken met een andere voeg of de bakstenen een andere kleur of oudere look geven. Met zo'n muur creëer je al snel een industrieel gevoel met een aards/natuurlijk karakter. Laat je inspireren door de volgende foto’s!
Een eye-catcher
Met diverse (industriële) eye-catchers in je huis, kun je jouw interieur een industrieel karakter geven. Als je dan deze industriële eye-catchers combineert met bijvoorbeeld vintage, moderne of Scandinavische meubelen en/of accessoires creëer je een geheel eigen en unieke industriële sfeer in je huis.
Bij een eye-catcher denk ik aan een element wat zo uniek is, dat het enorm opvalt in je huis en veel aandacht trekt. Er zijn diverse industriële eye-catchers te vinden. Wat dacht je van een
Chesterfield bank of van een bijzondere industriële trap? Welke eye-catcher is jouw favoriet?
De industriële lamp boven de eettafel
Industriële verlichting heeft een robuuste uitstraling, dit komt (meestal) doordat industriële lampen gemaakt zijn van metaal of staal. De meest bekende variant van de industriële lamp, is de fabriekslamp. De fabriekslamp is meestal een ruwe en stoere hanglamp. Deze lamp wordt zo genoemd omdat het net lijkt alsof deze lamp (meestal door zijn verouderde look, vorm, grootte en gebruik van materiaal) zo uit de fabriek komt. Deze hanglamp wordt vaak gebruikt boven de eetkamertafel, kijk en bewonder…!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Vul hier je reactie in....